Sealions er de snedige internet trolls

Foto: Karin Sparre. Explaining stuff to sea lions.

 

Når jeg skriver sea lions, så mener jeg ikke de der søløver, der svømmer rundt i vand og får kastet fisk i hovedet af en dyrpasser i zoologisk have. Jeg taler om de mennesker, som bruger en særligt irriterende teknik til at trolle andre mennesker på nettet.

 

Sealioning er et udtryk, der kommer fra kunstneren David Malki, som den 19. september 2014 lagde en tegneseriestribe op på sit website Wondermark, der handler om en søløve, der møver sig ind i en privat samtale mellem en mand og kvinde, hvor kvinden lige har sagt, at hun ”godt kunne undvære søløver”.

 

 

Hvor trolls bare er modbydelige i deres kommentarer, der er sea lions noget mere snedige, og skjuler deres sabotage bag spørgsmål, kommentarer og krav, som på overfladen virker rimelige og uskyldige. Sea lions lader som om, de er oprigtigt interesserede i at have en saglig debat om det pågældende emne, men i virkeligheden er de kun ude på at få en til at sprænge i luften af arrighed eller frustration.

 

Eksempel:

 

Feminist: ”Patriarkatet favoriserer mænd”.

 

Sea lion: ”Kan du forklare, hvad Patriarkatet egentlig er?”

 

Feminist: ”Patriarkatet er et samfundssystem, der sikrer mænds dominans over kvinder. De mest magtfulde mennesker i et patriarkat er mænd, hvilket vil sige, at det er flest mænd, der sidder i toppositioner inden for politik, økonomi, religion og militær, og det gør, at kvinder ikke bliver hørt”.

 

Sea lion: ”Vi har altså haft en kvindelig statsminister. Hvordan forklarer du, at det kan lade sig gøre, hvis vi lever i et patriarkat?”

 

Feminist: ” At vi en enkelt gang i hele Danmarkshistorien har haft en kvindelig statsminister betyder ikke, at vi ikke lever i et patriarkat. Det betyder, at vi langsomt bevæger os i den rigtige retning, men der er stadig lang vej igen. Hvis vi tager et blik udover landets topposter inden for førnævnte områder, så er størstedelen af dem besat af mænd.”

 

Sea lion: ”Men kan kvinder så ikke bare arbejde ligeså hårdt som mænd? Hvis de gjorde det, så ville de helt sikkert også blive anerkendt og tilbudt de store og vigtige stillinger”.

 

 

Og sådan kan en samtale med en sea lion blive ved i det uendelige. The sea lion har ikke tænkt sig at undersøge emnet selv, han/hun har kun det formål at få det til at slå klik for deres offer, så personen ender med at skrive noget i stil med ”fuck af” til the sea lion, som så triumferende kan skrive: ”Jeg tænkte nok, at du ikke kunne forsvare dine pointer, og din aggressive attitude får mig til at tro, at du ikke ved så meget, som du går og påstår”.

 

Grunden til vi er mange, der falder i the sea lion trap, er, at vi gerne vil gå ind i konstruktive diskussioner om et emne, som vi kerer os om. Når vi får et kritisk spørgsmål, som umiddelbart virker rimeligt, vil vi naturligvis gerne svare på det. Det er typisk først efter et par spørgsmål, at det går op for en, at man er blevet fanget af en sea lion, og så sidder man i saksen. For stopper man med at svare på den lavine af spørgsmål, som rammer en, når man har fået en sea lion på nakken, kan det virke som om, man ikke er villig til at komme med fornuftige forklaringer på ens påstande.

 

Sealioning går ikke ud på at få brugbar information ud af en person. De spørgsmål, der kommer fra en sea lion er oftest spørgsmål som the sea lion ret hurtigt selv ville kunne finde svarerne på ved at google en smule.

 

Simplikation.com har udgivet et indlæg, som forklarer, hvordan man kan genkende en sea lion, hvor de også beskriver, hvad forskellen på en sea lion og en person, der oprigtigt gerne vil vide noget mere om emnet, er. Du kan læse indlægget her.

 

 

 

 

(Visited 2.589 times, 1 visits today)

Kommentarer

 • Er godt nok stødt på sådanne samtaler før, men jeg har ikke lige tænkt over, at det var motivet bag. Ren åbenbaring herfra. Tak!

 • Problemet med den klassificering gøre bare at man ikke kan gøre en saglig debat og være nysgerrig på andres holdninger uden at blive anklaget for at være en ses lion.

  Jeg spørger ofte ind til folks anderledes holdninger, fordi jeg gerne vil vide hvad der motiverer folk til at tænke anderledes end jeg selv gør. Jeg kan ikke Google det hele hurtigt, fordi min algoritme er sat op til at favorisere andre typer artikler.

  Eksempelvis ville jeg gerne undersøge nogens påstand om en kur mod vaccinationer (jeg går selv ind for dem), fordi “reverse vaccine” resulterede i en biologisk metode, det ikke handler om at modvirke vacciner – mit filter er bare anderledes.

  Derudover er det ret ofte at jeg møder folk, det har er andet udgangspunkt, så når folk skriver om dyremishandling bliver jeg nødt til at spørge hvordan de defineret begrebet føre vi kan etablere en hjemmel.

  Så nu kan jeg muligvis se frem til et nyt øgenavn søløve og en begrænsning i at få folks holdninger forklaret….

 • Det er jeg virkelig stødt på mange gange, uden at vide hvad det er. Jeg flyver op i det røde HVER gang. Det er så fedt med så mange direkte brugbare indlæg. Jeg bliver klogere hver gang jeg er herinde 🙂 Du er simpelthen så klog og intelligent, jeg sidder lidt herhjemme med mentalt åben mund lige nu.

  • Hvor er jeg glad for at du kan bruge mine indlæg. Og ja, jeg har også oplevet det et utal af gange, og de gør mig arrig!

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *