Alle hvide bidrager til undertrykkelsen af BIPOC

Foto: Karin Sparre. Mit ansigt, når hvide kvinder siger, at de umuligt kan være racister, fordi de engang har haft sex med en sort mand.

 

Hvide mennesker, inklusive mig selv, har utroligt svært ved at tale om race, og de problemer som racialiserede mennesker ofte står ansigt til ansigt med. Vores hvide skrøbelighed gør, at vi lader som om, racisme ikke længere eksisterer, eller så bilder vi os selv og andre ind, at vi i hvert fald ikke er racister og faktisk har gjort utroligt meget for racialiserede minoritetsgrupper gennem vores liv.

 

Men racisme fungerer på en meget mere snedig og lyssky måde. Der er det, som vi forhåbentligt alle sammen kan blive enige om er åbenlys racisme. Som at mene, at POC ikke er lige så intelligente som hvide mennesker, som alle Trumps udtalelser om afrikanske lande, mexicanske mænd og sorte atleter, som mordet på Nia Wilson, og videre i den dur. Robin DiAngelo skriver i White Fragility:

 

”If your definition of a racist is someone who holds conscious dislike of people because of race, then I agree that it is offensive for me to suggest that you are racist when I don’t know you. I also agree that if this is your definition of racism, and you are against racism, then you are not racist.”

 

Men der er også mere subtile former for racisme. Når vi kalder farven beige for hudfarvet. Når vi spørger racialiserede mennesker, hvor de ”rigtigt kommer fra”. Når vi i skoler og andre offentlige institutioner lærer en masse om hvide forfattere, kunstnere, opfindere, aktivister og politikere, men ikke hører noget om de utallige BIPOC, der har været med til at bidrage og forme disse kategorier. Når vi går ind i Matas eller lignende butikker for at købe shampoo, plastre eller foundation, og der altid er et stort udvalg, der passer til vores hud- og hårtype. Når vi starter samtaler med racialiserede mennesker på engelsk, fordi vi bare går ud fra, at de ikke er danske. Når vi fuldstændig taber besindelsen, fordi der er snak om, at Idris Elba måske kunne blive den næste James Bond (but … but … James Bond has always been white … * white tears *). Og jeg kunne blive ved med at komme på eksempler, der viser, hvor privilegerede, vi hvide mennesker er, og hvor meget vi tager det for givet, at hele verden favoriserer os.

 

Jeg har hørt mange danskere sige, at racisme ikke er et problem i Danmark, og at det er noget, der foregår i USA, men det er langt fra korrekt. Vores stærke uvilje mod at anerkende vores egen hvide partiskhed og indgroede racistiske holdninger forhindrer os i at støtte op om racialiserede grupper, som har brug for, at vi er deres allierede.

 

At sige, at vi ikke ser farve er racistisk i sig selv. For på den måde negligerer vi racialiserede mennesker, som lever i et samfund, der gang på gang udsætter dem for diskrimination på grund af mængden af melanin i deres hud. Vi udrydder ikke racisme ved at ignorere den, vi hjælper den til at blive boende i vores samfund og i vores hoveder.

 

Her til sidst vil jeg anbefale et par artikler, bøger og podcasts, som behandler dette emne:

 

Rachel Cargles indlæg i Harper’s Bazaar ‘When Feminism is White Supremacy in Heels‘.

Afua Hirschs indlæg i The Guardian ‘I’ve had enough of white people who try to deny my experience‘.

Robin DiAngelos bog White FragilityWhy It’s So Hard for White People to Talk About Racism

Reni Eddo-Lodges bog Why I’m No Longer Talking to White People About Race

Phoebe Robinson og Jessica Williams’ podcast ‘2 Dope Queens‘.

Stephanie, Naima og Ingrids podcast ‘A Seat at the Table‘.

(Visited 1.557 times, 1 visits today)

Kommentarer

  • Det jeg har sværest ved at forklare hvide mennesker er, at spørgsmål og kommentarer, der kommer af nysgerrighed, godt kan være racistiske – og for mig kan føles grænseoverskridende. Den skillelinje race-baserede spørgsmål trækker, føler jeg knivskarpt; men jeg formår desværre sjældent at formidle, hvor sårbart et sted de spørgsmål trænger ind. Jeg bliver som oftest mødt med ‘det var jo ikke sådan ment’, og ‘du ved da, jeg ikke er racist’.
    Gør racistiske spørgsmål een til racist?

    Du kommer godt rundt i min rant-portfolio! Er spændt på, hvad du belyser næst!

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *