En guide til mænd, der gerne vil være vores (feministers) allierede

Kys og kærlighed til mænd, der gør en aktiv indsats for at blive bedre.

 

Feminisme er for alle, og hvis vi ægte vil rykke ved noget og gøre en forskel, så kræver det, at mænd hjælper til. Hvis patriarkatet skal tilintetgøres (og det skal det), så bliver vi nødt til at stå sammen. Side om side (og ja, jeg er også begyndt at nynne Vi er Røde, Vi er Hvide).

 

Mænd spørger mig tit om, hvad de kan gøre, for at støtte op om feminisme og feministers arbejde. Og jeg kan godt forstå, at det kan være lidt svært lige at finde ud af, hvor og hvordan man skal starte. Derfor har jeg lavet en fin liste over nogle af de ting, man som mand kan begynde at gøre, hvis man er et ordentligt menneske, som gerne vil hjælpe kvinder med at få det bedre (det er korrekt opfattet, at jeg synes, du er et nedtursagtigt mennesker, hvis du nægter at følge bare et par stykker af disse forslag).

 

  1. Anerkend og udfordr dine mandlige privilegier

Hvis du er mand (især hvis du er cis-kønnet), så er der en stor chance for, at du aldrig har brugt særlig meget tid på at tænke over de privilegier, du nyder godt af. Brug nogle minutter hver aften på at tænke over de situationer, du har stået i, i løbet af dagen, og overvej, hvordan de ville have været for en kvinde. Ville hun have haft en anden oplevelse? Ville nogle af situationerne have været sværere for hende?

 

Her er en Male Privilege Checklist.

 

  1. Lyt

Kvinders oplevelser med sexisme, diskrimination og overgreb er vigtige at lytte til, for at få en forståelse af, hvordan vi bliver påvirket af patriarkatet. I stedet for at tale henover kvinder, eller råbe ”NOT ALL MEN”, så put en sok i munden og giv kvinder taletid. Basically, stop mansplaining our own experiences to us.

 

  1. Forstå, at det ikke er kvinders opgave at uddanne dig

Uddan dig selv. Du har højst sandsynligt en smartphone eller en computer og internetadgang, så brug Google. Når vi kvinder taler om toksisk maskulinitet eller seksuelle overgreb i nattelivet og hvor ubehageligt det er, så lad være med at kræve, at vi skal uddybe, lad være med at sige, at du ikke har noget imod, at en kvinde tager dig på røven, når du står og savler ned i din drink kl. 5 om morgenen på L.A. Bar. I stedet kan du gøre dit for at læse alle de millioner af gratis klummer og artikler, som er tilgængelige på nettet, hvor du kan få forklaret alt omkring disse ting, og hvorfor det ikke er det samme, når en kvinde tager en mand på røven, som når en mand tager en kvinde på røven.

 

  1. Lad være med at police kvinders kroppe og stemmer

Vi kvinder må se ud præcis som vi har lyst. Du skal ikke blande dig i vores påklædning. Du skal ikke fortælle os, at vi bør tabe os, eller at vi bør tage noget mere tøj på, eller at vi selv er ude om det, hvis vi bliver gramset på i byen, når vi har en nedringet bluse på. Når en kvinde fortæller om sine negative oplevelser med mænd, så skal du ikke rette på hendes toneleje eller hendes ordvalg. Du skal ikke forlange, at hun siger det på en sødere og blødere måde, før du gider at lytte og tage hende alvorligt.

 

  1. Når du oplever andre mænd komme med sexistiske udtalelser om/til kvinder, call them out

Det kan godt være, at du er en sød mand, som aldrig kunne finde på at råbe sjofle ting efter fremmede kvinder på gaden. Og du har muligvis aldrig stået og gnubbet dig op ad en fremmed kvinde i en bar. Måske opfatter du faktisk dig selv som en yderst sympatisk mand, som betragter kvinder som ligeværdige. Men hvis du virkelig vil hjælpe os kvinder, så er dette bare ikke nok. Du bliver nødt til at sige fra overfor mænd, som gør disse ting. Især hvis mændene er dine venner. Hvis du bare står og griner lidt fjoget, når din buddy råber ”lækker røv” efter en kvinde, der cykler forbi jer, så bidrager du stadig til opretholdelsen af patriarkatet.

 

  1. Tænk over hvilke ord du bruger, og hvordan de påvirker folk omkring dig

Vores sprog er gennemsyret af sexisme, og det er sjældent noget vi tænker over, fordi det er så indgroet i os, vores samfund og vores opvækst. Ord og sætninger som ’tøsedreng’, ’tøsefornærmet’, ’slapsvans’ og ’du kaster/løber/sparker som en pige’ er alle med til at devaluere kvinder, feminine kvaliteter og mænd, der udviser feminine sider af sig selv.

 

  1. Lær at være komfortabel med at være ukomfortabel

Hvis du følger de foregående 6 forslag, så vil der højst sandsynligt komme tidspunkter, hvor du begynder at føle dig ubehageligt til mode, fordi du vil blive konfronteret med nogle af dine egne privilegier, fordomme og småsexistiske handlinger/udtalelser, som du ikke har været opmærksom på før. Og her er det fristende at gå i forsvarsposition, men tag en dyb indånding og tænk grundigt over, hvorfor du føler dig truffet.

 

 

God fornøjelse.

 

(Visited 1.221 times, 1 visits today)

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *