Kvinder lider af internaliseret sexisme

Foto: Karin Sparre

 

Patriarkatet har virkelig gjort sit arbejde godt. Det har sørget for, at de fleste kvinder, i lavere eller højere grad, lider af internaliseret sexisme. Det vil sige, at mange af os kvinder ser os selv og andre kvinder igennem patriarkatets øjne, og derfor føler vi ikke, at vi er lige så meget værd som mænd. Når jeg siger, at vi føler, at vi ikke er lige så meget værd som mænd, så mener jeg ikke, at vi aktivt går rundt og siger ”hov, Jane, du kan da ikke søge det der job, for du ved jo slet ikke særligt meget. I hvert fald ikke sammenlignet med en mand”. Patriarkatet fungerer på en meget mere snu måde. Det har fået os til at blive dets medsammensvorne, uden vi selv er klar over det. Og det er effektivt, for så behøver mænd ikke hele tiden sørge for at holde os nede, da vi selv gør det.

 

Det er sådan set ikke så underligt, at mange af os lider af internaliseret sexisme, siden vi altid har fået fortalt – eksplicit eller implicit – at vi skal være pæne, gå op i tøj, sko, mode, hår og negle, at vi skal sørge for, at den mand, vi er sammen med har det godt, at hans behov er vigtigere end vores egne, og vi har fået at vide, at andre kvinder er vores konkurrenter. Hvis vi er enige om at patriarkatet har formet drenge og mænds tanker og handlinger, så ville det være naivt at tro, at det ikke også gælder for piger og kvinder.

 

Jeg vil gerne tage fat i fire forskellige områder, hvor vi bliver nødt til at forbedre os og vise noget mere søstersolidaritet.

 

  1. Udseende

– Har du nogensinde fortalt en kvinde, der har hår på benene/under armene/i bikinilinjen, at hun bør barbere sig? Der er en forventning om, at kvinder skal være bløde og glatte fra øjnene og ned, fordi vi er blevet bombarderet med reklamer for hårfjerningsmidler i årtier. Selvom vi godt selv ved, at det er de færreste kvinder, der er helt bløde og glatte fra naturens side, så er der mange af os, der mener, at det ikke er feminint eller endda direkte ulækkert at have nogen form for kropsbehåring.

– Har du nogensinde, højlydt eller i din tanker, dømt en kvinder for at bruge meget makeup eller ingen makeup? Det er som om, vi ikke kan gøre noget rigtigt. Går vi med foundation, concealer, pudder, rouge, læbestift, eyeliner, mascara og øjenskygge, så er vi nogle usikre og dullede sminkedukker, der bruger alt for meget tid på vores udseende. Og hvis vi ikke går med makeup, så er vi nogle tørre urtefisser, som bør lægge lidt mere energi i vores udseende, så vi bliver pæne at se på.

– Har du nogensinde sagt nej til sex med en mand, som du har haft lyst til at have sex med, fordi du ikke lige har fået barberet tissemissen? Eller ikke sagt nej, men følt, at du burde undskylde for at have stubbe? Eller været bekymret for, hvad han tænker om dig, nu hvor du ikke er helt glat og blød? Vi kritiserer jo ikke bare andre kvinder for at have hår de ”forkerte” steder. Vi sørger også for at kritisere os selv.

– Har du nogensinde tænkt noget negativt om en fremmed kvinde, fordi du syntes hun var pænere end dig? Som sagt, så har piger og kvinder altid fået at vide, at deres udseende er vigtigt. Det er sådan, du får positiv opmærksomhed, det er sådan, du scorer en mand, det er sådan, du får tilbudt et job. Så hvis vi støder på en anden kvinde, som vi mener er meget smukkere end os selv, kan vi ofte føle os truet, og når man føler sig truet, kan det ske, at man går i forsvarsposition. Det vil sige, at vi forsøger at take the woman down, og det bliver ved at finde et eller andet grimt ved hende. Det kan være alt fra spaltede hårspidser til sko, der er so last year.

 

  1. Moderrolle

– Har du nogensinde sagt til en anden kvinde, at hun nok skal ændre mening på et tidspunkt, efter hun har fortalt dig, at hun ikke vil have børn? Samfundet har fået os til at tro, at alle kvinders største ønske er at blive mor. Der er absolut intet galt i at have det som sit største ønske, men det er ikke alle kvinder, der har det på den måde. Når en kvinde får at vide, at hun helt sikkert kommer til at skifte mening, så er det det samme som at sige, at hun ikke kender sig selv godt nok. Hvorfor er det så fandens svært for os at tro på, at nogle kvinder slet ikke har det mindste ønske om at formere sig?

– Har du nogensinde, højlydt eller i dine tanker, dømt en kvinde for at begynde at arbejde kort tid efter hun har født? Eller dømt en kvinde for at droppe sit arbejde og blive hjemme med sine børn i flere år? Det er lidt som med makeuppen; vi kan ikke vinde, lige meget hvad vi gør. Enten er vi for gammeldags og forventer bare, at en mand forsørger os, eller så er vi egoistiske og ligeglade med vores børn.

 

  1. Sex

-Har du nogensinde dømt en kvinde for at have haft mange sexpartnere? Eller for slet ikke at have nogle sexpartnere? Det er svært at balancerer mellem de to. Fortæller du højt og stolt om alle dine tidligere og nuværende sexpartnere, så er du slutty, nem og en trussel. For måske kommer du og stjæler en anden kvindes mand! Fordi du er jo sådan en, som bare har sex med alle. Man kan slet ikke stole på dig! Men har du slet ikke sex, eller har du sex meget sjældent, så er der også noget galt med dig. Du skal da bare nyde din krop og dine seksuelle lyster. Du skal bare være fri og have sex med hvem du end har lyst til.

 

  1. Sprog

Vi bliver nødt til at tænke noget mere over vores sprog. Sprog former vores tanker, holdninger og virkelighed. Hvor mange af os har ikke sagt sætningen ”jeg svinger bare bedre med fyre, fordi [indsæt en eller anden grund, som får andre kvinder til at virke dumme/irriterende/snerpede]”? Når vi distancerer os selv fra andre kvinder på den måde, er vi med til at opretholde en eller anden antikveret idé om, at kvinder er besværlige, usjove og sippede. Og hvis vi ikke har sagt sætningen, så har vi taget det som en kompliment, når en eller anden dude har sagt, at vi ikke er som andre piger (for sådan en fyr bruger ikke ordet ’kvinde’).

 

I flere af mine tidligere blogindlæg har jeg skrevet meget om mænd, og hvordan de skal tage et kritisk blik på dem selv, deres handlinger og udtalelser, men vi kvinder bliver nødt til at gøre det samme. Vi er for helvede da på samme hold, og hvornår har et splittet hold nogensinde vundet noget som helst? Vi skal også lytte til hinanden, støtte op om hinanden, booste hinanden, kramme og trøste hinanden, guide hinanden og elske hinanden.

 

Og med de ord vil jeg tage på Pastis og mødes med min soulmate, Katherine. God fredag, bishes.

 

(Visited 1.943 times, 1 visits today)

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *