Når racisme og sexisme møder hinanden og bliver til misogynoir

Saartjie – eller Sarah – Baartman.

 

Ordet ’Misogynoir’ blev opfundet i 2010 af Moya Bailey, som er en afroamerikansk feminist og akademiker. Udtrykket beskriver blandingen af racisme og sexisme, som er en speciel form for undertrykkelse, som sorte kvinder bliver udsat for. Og så kan man spørge om, hvorfor vi skal have et ord, der beskriver det, når vi nu har ordene ’sexisme’ og ’racisme’. Det skal vi, fordi de to ting hænger sammen, når det kommer til sorte kvinder. Vi kan ikke tale om det ene uden at tale om det andet, og derfor er det brugbart at have et ord, som omfavner begge af førnævnte udtryk, så vi bedre kan forstå den form for undertrykkelse, som sorte kvinder bliver udsat for.

 

Sorte kvinders kroppe bliver konstant seksualiseret, erotiseret og sammenlignet med dyr. Hvide kvinders kroppe bliver også seksualiseret, men vi oplever ikke at vores kroppe bliver gjort til noget fremmed og eksotisk på grund af vores hudfarve. Og vi bliver heller ikke sammenlignet med gorillaer eller andre primater.

 

En af de sorte kvinder, som er blevet udsat for kæmpe mængder af misogynoir er Serena Williams. Hun er igen og igen blevet sammenlignet med netop en gorilla. Især Serenas fysik har fået enormt meget opmærksomhed på grund af hendes muskuløse lår og arme. Hun er blevet kaldt for en mand og for ufeminin, og samtidig er hun blevet gjort til noget fascinerende og eksotisk, som både er tillokkende og skræmmende, alt sammen på grund af hendes størrelse og hudfarve. Det er ikke svært at se, hvordan man kan drage paralleller til Saartjie Baartman, som blev udstillet i freak shows rundt omkring i Europa i 1800-tallet, på grund af hendes fyldige baller.

 

Der er flere forskellige måder, hvorpå vi hvide prøver at holde sorte kvinder nede og få dem til at tie stille. Men i stedet for at jeg, en hvid kvinde, skal forklare, hvordan misogynoir skader sorte kvinder, så vil jeg meget hellere anbefale denne artikel af Kesiena Boom.

 

(Visited 500 times, 1 visits today)

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *