Omvendt sexisme eksisterer ikke

Fra Sinfest af Tatsuya Ishida

 

For en uges tid siden lyttede jeg til et afsnit af Sam Harris’ podcast Waking Up, hvor han taler med psykologiprofessor Jonathan Haidt om safe spaces. Et par gange i løbet af afsnittet får de begge nævnt reverse sexism, som åbenbart bekymrer dem ret meget. Det var simpelthen så tragikomisk at lytte til to veluddannede, hvide, cishet mænd fra middelklassen tale om, hvor skrækkeligt det føles, når en sort, queer kvinde udtaler sige hadefuldt om veluddannede, hvide, cishet mænd fra middelklassen. Jamen hvad skal der dog blive af os alle sammen, hvis Default Man begynder at blive kritiseret? Det triste var, at de begge var af den overbevisning af omvendt sexisme rent faktisk er en ting. Så jeg kom til den konklusion, at hvis de to kunne tro det, så er der nok en helt masse andre, der også tror det. Derfor vil jeg gerne forklare, hvorfor omvendt sexisme er et koncept skabt af Default Man, som skal sørge for, at alle os andre ikke gør oprør og bare følger hans regler.

 

Allerførst bliver vi nødt til at have en definition af begrebet ’Sexisme’. Her vil der sikkert være mange, der henviser til en ordbog, hvor man vil få fat i følgende definition: ”Fordom eller diskrimination på baggrund af køn.” Syv ord til at forklare en –isme, som bl.a. indeholder komplicerede ting som samfundsmæssig og strukturel undertrykkelse, magtforhold mellem kønnene, ubevidste kognitive processer og værdisætning af ord og fraser. Det er skam rigtigt, at sexisme er fordomme og diskrimination på baggrund af køn, men en af de vigtigste ting at have med, når man taler om sexisme, er magtforhold og magtudøvelse. Historisk set har det altid været hvide mænd, der har fået lov til at definere vores sprog, og derfor er det deres forklaringer vi finder i ordbøger, og vi bliver nødt til at tænke over, hvem der skaber vores systemer og sprog, når vi skal undersøge disse. Som Audre Lorde forklarer: ”The master’s tools will never dismantle the master’s house.”

 

Når kvinder bliver udsat for sexisme, er der en hel historie af ulige magtforhold og privilegier, der spiller ind, som vi ikke kan ignorere. Mænd har altid nydt godt af at opretholde patriarkalske og sexistiske strukturer i vores samfund. Mænd er altid blevet belønnet for at tale ned til/udnytte/ignorere kvinder. Fordi det er så indlejret i vores sprog og samfund, vil der være utroligt mange mænd, der ikke ser, hvordan de er sexistiske og hvordan de drager fordel af at være det, og det er netop derfor, at patriarkatet er så svært at nedbryde. Jeg vil gerne slå fast, at jeg ikke siger, at alle mænd bevidst gør hvad de kan for at undertrykke kvinder, men at det er noget alle mænd bidrager til, enten bevidst eller ubevidst, enten velvilligt eller modvilligt.

 

Som mand kan det være, at du har en mandlig chef, som engang imellem laver småsexistiske jokes, som du griner høfligt af. Du synes måske hverken de er sjove eller passende, men gider ikke skabe postyr på arbejdspladsen over nogle dumme jokes, så du siger intet. Dette skaber et bånd mellem dig og din chef. Som mand er du måske en del af en gruppe af andre mænd, der tager ud og spiser og drikker engang imellem. Der er en mand (måske flere) i gruppen, der altid går lidt over stregen med sine tilnærmelser til kvinder, når han har fået nogle genstande indenbords, men I har det sjovt og griner, og du gider ikke ødelægge den gode stemning ved at tage fat i din ven og prøve at forklare ham, hvorfor han bør tage sig sammen. I øvrigt er han også fuld og vil alligevel ikke lytte efter, så det vil bare være spild af din tid. Der er masser af lignende situationer, hvor mænd nyder godt af at være sexistiske eller i hvert fald at lade være med at kæmpe imod sexisme.

 

Socialt og samfundsmæssigt nyder kvinder ikke godt af at diskriminere mod mænd. Kvinder kan bestemt forme stereotype opfattelser af mænd, som kan lede til fordomme mod mænd, som kan lede til diskriminering af mænd, og ingen af disse er brugbare, nyttige eller sunde. Dog er dette ikke omvendt sexisme, da magten, historien, privilegierne ikke følger med.

 

Jeg vil anbefale at læse dette indlæg af Melissa A. Fabello, der handler om, hvorfor omvendt undertrykkelse ikke eksisterer.

(Visited 1.378 times, 1 visits today)

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *