Hvad vil det egentlig sige at være dansk?

 

Skal jeg give hånd? Er det okay at lade være? Skal jeg æde frikadeller hver dag? Skal jeg blive veganer for miljøet? Skal jeg være imod burkaer? Skal jeg grine af et klap i røven fra en fremmed mand?

 

Jeg er meget forvirret. Jeg ved simpelthen ikke, hvad det vil sige at være dansk. Jeg troede, at jeg vidste det, men så viste det sig, at jeg tog fejl, og nu kan jeg ikke finde ud af, hvad der er dansk, svensk, arabisk eller amerikansk.

 

Her i januar blev den første statsborgerskabsceremoni med tvungen håndtryk afholdt. Martin Henriksen – og andre politikere, der har stærke meninger om ligegyldige ting – mener, at man umuligt kan være dansk og værdsætte vores demokrati, hvis man nægter at give hånd af religiøse årsager. Sidste år mødtes Henriksen med 20-årige Iman Fadhil for at tale om håndtryk, fordi hun er en af de muslimske kvinder, som ikke giver hånd til fremmede mænd, på grund af den måde, hun fortolker Koranen. Fadhil siger det meget præcist: ”Der tales konstant om frihed i Danmark, men det gælder åbenbart ikke alle”. Og hvor demokratisk er det at tvinge folk til at røre ved et andet menneske? At lægge sin hånd på hjertet, mens man verbalt hilser på en anden person er, i min verden, ligeså respektfuld som et håndtryk. Men for Martin Henriksen skal vi røre ved hinanden. Og påtænker man at iføre sig en lille handske, i sådan en statsborgerskabsceremoni, som Inger Støjberg var vært for tidligere i januar, så er det altså ikke godt nok. Hud skal røre hud. That’s the Danish way. Medmindre man er mandlig præst i den danske folkekirke. I det tilfælde behøver man ikke at give hånd til de kvindelige præster, fordi det er de mandlige præsters religiøse ret, og det hverken kan eller skal man tvinge dem til at ændre på. Den danske folkekirke er endda blevet undtaget fra ligestillingsloven. Og det er islam, der er middelalderlig og kvindeundertrykkende, mens kristendommen følger med tiden?

D. 31. maj 2018 vedtog folketinget maskeringsforbuddet, som i praksis er et burka- og niqabforbud. Folketingsmedlemmerne fra DF og Konservative stemte for maskeringsforbuddet, men imod samtykkelovgivningen i december 2018. Umiddelbart kunne man tro, at de to ting ikke har det fjerneste med hinanden at gøre, men der ville man tage fejl. Begge lovforslag handler om kvinder og kvinders ret til egen krop. DF hævder at maskeringsforbuddet er blevet sat i verden for at hjælpe de muslimske kvinder, som er blevet hjernevasket af deres mænd til at bære burka eller niqab. Martin Henriksen og Co. siger, at de bare vil hjælpe disse muslimske kvinder med at integrere sig i det danske samfund; de vil bare gerne vise disse muslimske kvinder, hvor meget lækker frihed vi har at byde på her i Danmark. Medmindre du vil have, at en mand skal være sikker på, at du vil have sex med ham, inden han stikker pikken ind i dig. Det er en voldsom ting at forlange.

 

I 2017 rullede MeToo-bølgen, og 2018 blev erklæret ’Year of the Woman’. I USA kom store og magtfulde mænds forfærdelige gerninger mod kvinder frem i lyset. Midtvejsvalget blev historisk for BIPOC, kvinder og mennesker i LBGT+-miljøet; den demokratiske side i USA har aldrig været mere alsidig. D. 3. Januar 2019 formede fem millioner kvinder i Indien en mur i protest mod den vold kvinder møder, når de forsøger at komme ind i Keralas Sabarimala tempel. I Sverige vedtog de en ny samtykkelov, der definerer voldtægt som sex uden samtykke. I Danmark klynker mænd over MeToo og påstår, at det er en heksejagt, og vi kvinder får at vide, at vi er for fintfølende og skal lære at tage imod en kompliment.

 

I de senere år har der været et kæmpe fokus på klimaforandringerne og hvad vi kan gøre, for at vi ikke alle sammen drukner om ganske få år. Og Danmark er da et fremgangsland, right? Vi er innovative, nytænkende og løsningsorienterede. Medmindre vi får at vide, at vi måske, muligvis, burde overveje at sætte vores kødforbrug en smule ned. I det tilfælde skal der nok stå en Mai Mercado eller en Jakob Ellemann-Jensen med kæften fuld af pølse og bacon og grine hånligt at vegetarer og veganere.

 

Så hvad vil det egentlig sige at være dansk? Du er ret gammeldags, men skammer dig over det, så du siger i offentligheden, at du går ind for ligestilling, mens du er ved at brænde sammen i hovedet over at have taget sådan et væmmeligt ord i din mund. Du er bange for alt og alle, som ikke er som dig selv, og derfor vil du gerne slippe for at se på burkaer og niqaber (selvom du ikke helt kender forskellen på burka, niqab og hijab), men du ved, at man kan blive skældt ud over at have den slags holdninger, så du siger, at det bare er, fordi du vil frigøre de stakkels kvinder. Problemet er, at nu tror en masse mennesker, at du rent faktisk går ind for ligestilling, så du laver lidt grin med MeToo og Henrik Marstal, mens du skovler flæskesvær ind i kæften.

 

Danskhed: Kend den på værdighedsknækket.

(Visited 699 times, 1 visits today)

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *